Het Goudse Stadhuis behoort tot de grote monumenten van het land, niet alleen door zijn architectuur, maar vooral ook door zijn allure, waarvoor Bertus Aafjes in zijn reisbeschrijving zoveel bewondering toonde. De positie van het Stadhuis, als een trotse gemsbok midden op de Markt, met de kop gekeerd naar de Haven en de Hollandsche IJssel, symboliseert de grootsheid van Gouda in de vijftiende eeuw en de handel via het water, waarvan de stad zoveel profijt had.
Dit bouwwerk is een product van het beroemde Brabantse bouwmeestergeslacht Keldermans, in de stijl van de Brabantse gotiek. Daarmee schaart het zich in de imposante rijen van stadhuizen te Middelburg, Gent en Leuven en van kerken te Mechelen, Veere en Alkmaar. Sinds de bouw in het midden van de vijftiende eeuw is het Stadhuis enkele malen verbouwd. Het bordes aan de voorzijde en het schavot aan de achterzijde zijn toevoegingen die het totaal tot een imposante mengeling van bouwstijlen maken. Het Stadhuis heeft enkele grondige restauraties ondergaan, waarvan die in de jaren vijftig in vakkringen nogal is bekritiseerd.
Helaas heeft het Stadhuis zijn functie verloren. Sinds de bouw in 2012 van het nieuwe Huis van de Stad nabij het station wordt het niet meer gebruikt voor raadsvergaderingen en heeft het gehele stadsbestuur ijlings het pand verlaten. Maar er wordt nog steeds getrouwd. En iedere zaterdag worden hier rondleidingen gegeven door leden van de Historische Vereniging Die Goude.
Wilt u meer weten over het Goudse Stadhuis? Klik dan hier…
Wilt u terug naar het hoofdmenu, klik dan hier…