Westhaven 29: De Moriaan

Aan de Westhaven bevindt zich ‘De Moriaan’, met zijn fraaie renaissancegevel uit 1617. Het gebouw is ‘op de vlucht’ (voorover-hellend) gebouwd, ter bescherming van de glas- in-lood-panelen en de houten vensters tegen inwatering.

Met het toenemen van de welvaart groeide de behoefte aan luxe producten. Dat alles leidde tot de opkomst van de detailhandel. Voor het eerst werden winkels gebouwd met etalages, waarin de waren verleidelijk lagen uitgestald. Zij namen de plaats in van de woonhuiswinkel. In ‘De Moriaan’ werden reeds in de zeventiende eeuw peper, kruidnagel en andere kruiden, koffie, thee, tabak en snuif verkocht.

Op initiatief van de KNMP, de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers, werd eind 2007 het Nationaal Farmaceutisch Museum (NFM) in ‘De Moriaan’ geopend. Het was het resultaat van een samenwerking met de gemeente Gouda en Museum Gouda en kon tot stand komen door bijdragen van apothekers en van vele anderen die betrokken zijn bij de gezondheidszorg. Aan de eerder in dit pand verkochte producten werd lange tijd een geneeskrachtige werking toegeschreven en het museum bevond zich dus op een plek met een passende geschiedenis.

Slechts vier jaar lang heeft het museum hier mogen huizen: de gemeentelijke cultuurbezuinigingen van 2011 zorgden ervoor dat het NFM voortijdig zijn deuren moest sluiten. Het pand heeft enige jaren leeg gestaan, en is nu verkocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *