Westhaven 52: Stadspaleis

In Gouda werd tussen 1720 en 1770 een aantal panden die twee vensters breed waren, samengevoegd tot drie, vier of zelfs vijf vensters brede huizen, waarbij de gevels zijn vernieuwd of ingrijpend gerenoveerd. Langs de Haven, voor de achttiende-eeuwse elite een geliefde plaats om te wonen, staan enkele treffende voorbeelden. Het meest in het oog springt het pand Westhaven 52. Dit stadspaleis is gebouwd in de barokstijl, zij het dat een mengeling van invloeden herkenbaar is zoals de klassieke opbouw, verweven met een vleugje rococo in de decoratie van de gevel, met name in de bekroning.

Dit was de woning van de bekende patriot C.J. de Lange van Wijngaerden, in die tijd burgemeester van Gouda. Na hem heeft het gebouw verschillende bewoningen en ook andere functies gehad. In 1890 verhuisde het gymnasium van ‘De Doelen’ aan de Lange Tiendeweg naar dit stadspaleis. Aan de achterzijde, aan de Peperstraat, woonde de conciërge. De klaslokalen waren kamers met plafond- en behangbeschilderingen.

Het statige regentenhuis heeft door de eeuwen heen veel van zijn authenticiteit weten te behouden. Bijna al het oorspronkelijke behang, plafondschilderijen, de witjes boven de deur, en de marmeren schouwen bestaan nog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *