Het Kasteel

De opvolger van de motte werd het kasteel van Gouda, een imposant bouwwerk dat in de tweede helft van de veertiende eeuw gebouwd werd op de hoek van de Hollandsche IJssel en de Haven, gedeeltelijk uit stenen die afkomstig waren uit de sloop van de motte.

Zicht op het kasteel. Detail uit Braun en Hoogenberg circa 1580 (SAMH)Zicht op het kasteel. Detail uit Braun en Hoogenberg 1585 (SAMH)

Het kasteel is befaamd geworden door Jacoba van Beieren, gravin van Holland, die hier enkele jaren verbleef tijdens haar verzet tegen Philips de Goede van Bourgondiƫ die haar het graafschap Holland betwistte. Ook werd het kasteel bekend door Willem van der Marck Lumey die hier in het begin van de Tachtigjarige Oorlog, na de inname van Gouda, een kortstondig verblijf had gevonden, en daarin vervolgens enige tijd gevangen zat na zijn veroordeling voor een aantal halsmisdrijven. Er bestaan geruchten over onderaardse gangen die vanuit het kasteel naar de overzijde van de Hollandsche IJssel zouden lopen, maar die gangen zijn nooit gevonden. De sloop van het kasteel is begonnen in het vierde kwart van de zestiende eeuw en heeft meer dan twee eeuwen geduurd.

Wilt u meer weten over het Kasteel? Lees dan verder

Wilt u terug naar het hoofdmenu, klik dan hier…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *