De Hanepraai heeft een bewogen geschiedenis. Ooit lag hier een heel klein sluisje, waarmee vanuit het rivier het Kasteel kon worden bereikt. Later lag hier het Hanepraaigemaal (33), een groot stoomgemaal dat Rijnlands boezem bemaalde. Het huidige gemaal is elektrisch en bemaalt alleen de Goudse boezem. Met de bouw van het nieuwe Hanepraaigemaal werden in 1987 de grote werken voor de waterhuishouding in Gouda voorlopig afgerond.
Vanaf dit punt heeft u een mooi overzicht over de binnenstad, de Veerstal, de Hollandsche IJssel en de Goejanverwelledijk met de daarachter gelegen stad. Het Houtmansplantsoen is in 1901 aangelegd op de plaats waar tot circa 1830 de stadswallen lagen. Het plantsoen is genoemd naar de gebroeders Cornelis en Frederik de Houtman, twee onverschrokken Gouwenaars die in 1595 met hun vier schepen de Eerste Schipvaart der Nederlanders naar Oost-Indië leidden. U komt langs het monument dat hier is opgericht ter herinnering aan deze gebeurtenis.
Bij voortzetting van de route gaat u even terug naar de ingang van het Houtmansplantsoen. Hier mag alleen gewandeld worden, dus u moet een stukje lopen met de fiets aan de hand tot aan de Vijverstraat. Hier gaat u linksaf en daarna gaat u bij de Spieringstraat rechtsaf. Het water langs de Spieringstraat was tot circa 1250 de oorspronkelijke benedenloop van de Gouwe.
U bent nu in een van de oudste delen van de stad. Hier lagen aanvankelijk veel kloosters, waardoor deze omgeving weinig stedelijke ontwikkeling doormaakte. Toen in 1572 de Geuzen zich van de stad meester maakten, werden de kloosters gesloten, en sommige zelfs in brand gestoken. Maar ook daarna behield dit stadsdeel veel van z’tweremiddeleeuwse karakteristiek.
U passeert nu enkele belangrijke gebouwen. Links ligt het Willem Vroezenhuis, vroeger een oude-mannenhuis, nu een wooncomplex dat veel van z’twereoorspronkelijke karakter behouden heeft. Dat kunt u vooral constateren als u even door het poortje loopt en een blik werpt op de binnenplaats. Loopt u nog iets verder door in het poortje, dan krijgt u uitzicht op een deel van de Ringgracht rond de Motte. Rechts aan de Spieringstraat ligt het voormalige Weeshuis dat behoort tot de belangrijkste monumenten van de stad. Hier rijdt u schuin naar links. U bent nu weer terug op het straatje Achter de Kerk, waar u de route bent gestart.
We sluiten de route af bij het sluisje (34) in het grachtje Achter de Sint Jan, vlakbij de doorgang in de steunbeer. Op het terras in de tuin van het Museum Gouda kunt u nog even nagenieten van deze tocht. Maar u kunt ook, als u nog voldoende energie heeft, de Sint-Janskerk met z’twereberoemde Goudse Glazen bezoeken. En, als het water u op uw fietstocht geïnspireerd heeft, kunt u zich daarbij concentreren op het onderwerp ‘Water in de Glazen’. De ingang naar de kerk ligt bijna recht tegenover de museumtuin.
En op een steenworp van hier ligt ook de Markt met z’twereberoemde Stadhuis. Op zaterdagochtenden worden hier rondleidingen gegeven door de Stadhuisdienst van de Historische Vereniging Die Goude. Ook heeft de vereniging hier een boekenmarktje, waar u alle door Die Goude uitgegeven boeken kunt kopen, waaronder het boekje Goudse Sluizenroute.
Einde korte Sluizenroute
Wilt u terug naar de vorige pagina, klik dan hier…
Wilt u terug naar Leespunt 5, klik dan hier…
Wilt u terug naar het hoofdmenu, klik dan hier…