Gemaal Stein

Het gemaal Stein ligt in de polder Stein, ten noorden van de Steinsedijk. Het ligt in de gemeente Vlist, maar maakt deel uit van het Steinse Groen dat bij de wijk Goverwelle behoort. Het gemaal is ontworpen door L. Exalto, destijds eerste opzichter van de Zuidplaspolder, en is gebouwd in 1883. Oorspronkelijk was het een stoomgemaal. Het werd in 1949 omgebouwd tot een elektrisch gemaal met een capaciteit van 41 m3 per minuut.

Gemaal Stein

Vóór de bouw van het stoomgemaal werd de polder Stein met windmolens bemalen. Gezien de lage ligging van de bodem moest dit getrapt gebeuren. Het polderwater werd met twee Lage Watermolens aan de Oostboezemkade uitgeslagen op een Lage Boezem tussen de Tiendweg en de Steinsedijk. Vandaaruit werd het met de Hoge Watermolen in de Voorboezem gepompt, waarna het bij laag tij op de Hollandsche IJssel werd gespuid. Dit systeem werkte niet meer na de kanalisatie van de rivier in 1862, waardoor lage waterstanden op dit deel van de IJssel niet meer voorkwamen. Het gemaal Stein verving de windbemaling en pompte het water direct vanuit de polder in de rivier. De watermolens zijn verdwenen.

Het gemaal Stein heeft zijn hoofdfunctie verloren door de ingebruikname in 2004 van het gemaal Stein-Oukoop op de grens van Haastrecht en Hekendorp, dat een meer dan dubbele capaciteit heeft. Stein werd daardoor gedegradeerd tot calamiteitengemaal. Tot eind 2006 werd het gemaal nog incidenteel ingezet. Daarna is het buiten gebruik gesteld. De karakteristieke hoge schoorsteen is gesloopt.

Het Hoogheemraadschap van Rijnland onderzoekt de mogelijkheden om het gemaal af te stoten en over te dragen aan een acceptabele partner die het karakteristieke uiterlijk en het monumentale karakter van het gemaal respecteert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *