Weekendje Gouda

Gouda is een prachtige stad met veel bezienswaardigheden. De binnenstad staat vol met indrukwekkende monumenten. Ook kunt u in het centrum gezellig winkelen. En de horeca is hier ruim vertegenwoordigd, met name op de Markt. Een ‘dagje Gouda’ is dus zeer aan te bevelen. Of beter nog kunt u een ‘weekendje Gouda‘ doen, waarbij u een overnachting boekt in een van de uitstekende hotels of geniet van een bed and breakfast.

Gouda is vooral een waterstad.  In 2015 werd Gouda door de Nederlandse toeristen aangewezen als achtste van de tien mooiste grachtensteden van Nederland. De sfeer in deze stad wordt wonderschoon geschetst in onderstaand gedicht:

Stadsberichten

De woorden drijven stil door ’t verlaat
omgekeerd, gespiegeld
in een vreemdsoortig schrift

Een hond, staand op een boeg,
blaft staccato zijn vaarwel
tot hoog over de sluis
naar verderop
waar juist
de dichter gaat

en zwijgt dan in het Mallegat
De enorme sluisdeuren heffen zich
om beurten
In het kielzog
buitelen de woorden
plotseling uitzinnig mee
in de watermacht

en stromen langzaam verder
door de rivieren navelstreng
Ze komen pas bij zinnen
in het zicht van de zee
waar ontheemd
de dichter wacht

Hanneke Leroux, stadsdichter, augustus 2016

Al wandelend kunt u kennis nemen van het historische water van Gouda met zijn vele sluizen en bruggen. Het is als het ware een sluizenmuseum. Maar u kunt te voet niet het gehele sluizenmuseum bezoeken. Uw wandeling zal immers meestal beperkt blijven tot de oude binnenstad van Gouda. Wilt u ook kennismaken met de Snelle Sluis, toegang tot de diepste polder van Nederland, of met de Goejanverwellesluis, inlaat van de Oude Hollandse Waterlinie, dan bevelen we een fietstocht aan. Ook kunt u al deze objecten uitstekend per kano bevaren. Als u gaat fietsen of kanoën, dan kunt u gebruik maken van de speciale routes die in deze website zijn beschreven.

Bent u van plan om te gaan wandelen, klik dan hier…

Pakt u liever de fiets, klik dan hier…

Of gaat u kanoën, klik dan hier…

Wilt u terug naar het hoofdmenu, klik dan hier…