Kanotochten

U kunt het Gouds Virtueel Sluizenmuseum heel goed per kano bevaren. Daarvoor kunt u uw eigen tocht uitstippelen aan de hand van de beschrijvingen die u op deze website aantreft. Maar wij bevelen u in het bijzonder de Goudse Sluizenroute per kano aan. U vindt daarvan een beschrijving met routekaarten op deze website

In dit geval behoeft u het begrip ‘kano’ niet te nauw te nemen. Er zijn immers varianten op de kano. Ook per kajak of per supboard is deze route zeer goed te bevaren. Of – nog ruimer genomen – zelfs met een fluisterbootje; in dat geval moet u echter de punten waar ‘gekluund’ moet worden zien te vermeiden. Minder geschikt voor deze route zijn roeiboten, met name wherry’s en wedstrijd-roeiboten, omdat  diverse Goudse grachten daarvoor te smal zijn. Een tocht per motorboot is alleen mogelijk in de Gouwe en in de Haven, en uiteraard op de grotere wateren.

SONY DSC

Voor zo’n kanotocht komt u wellicht met de auto naar Gouda. U kunt deze parkeren op het Jan van Renesseplein. Het eerste opstappunt is bij Kanovereniging De Goudse Peddel, Burgvlietkade 105 te Gouda. Eventueel kunt u ook bij de Goudse Peddel uw tentje opslaan om daar te overnachten. De kosten daarvan bedragen E 5,50 per persoon per nacht. In dat geval moet u bij info@degoudsepeddel.nl een reservering doen.

De Goudse Sluizenroute per kano heeft een korte variant en twee verlengingen. De totale route voert door de grachten van Gouda, over de Gouwe en de Hollandsche IJssel, langs de Zuidplaspolder en de Krimpenerwaard en door de Oude Hollandse Waterlinie. Men zal hierbij kennis maken met een groot aantal waterstaatkundige werken die iets vertellen over de bijzondere geschiedenis van dit deel van Nederland, dat zo nauw verweven is met het water. Deze tocht is, al naar gelang de door u uitgestippelde tocht, 14 tot 50 km lang. Het dragen van een zwemvest is daarbij wel verplicht. Wij hebben in de route verschillende rustpunten ingebouwd, zodat u zich onderweg kunt oriënteren door deze website te raadplegen via uw mobieltje of uw tablet. Op de routekaarten zijn de punten aangegeven waar de kanoër kan op- en overstappen.

In de route liggen verschillende sluizen en bruggen. De sluizen worden bediend, en daarvoor gelden vaak gezette tijden. Met uw lage kano kunt u de meeste bruggen eenvoudig passeren. Maar sommige moeten door een brugwachter worden bediend. De bediening is seizoensgebonden, en vaak gelden er nog andere regels die uw vaartocht kunnen beperken. Daarom is het verstandig om eerst de desbetreffende website te raadplegen: http://www.mijngouda.nl/Inwoners/Verkeer_en_vervoer/Gouda_historische_waterstad_in_het_Groene_Hart .

Aansluitend op de Goudse Sluizenroute kunt u diverse andere tochten per kano ondernemen door het schitterende Hollandse Groene Hart.

Als u de Goudse Sluizenroute per kano wilt bevaren, klik dan hier…

Wilt u terug naar het hoofdmenu, klik dan hier…