Leespunt 2: Bolwerk

De tweede etappe van de Korte Sluizenroute per kano gaat over buitenwater. Men bevaart de Nieuwe Gouwe en het Gouwekanaal, en men passeert daarbij twee bijzondere sluizen.

Kaart volgt
Kaart volgt

Op het Gouwekanaal worden we met veel vaarverkeer geconfronteerd. Dit is een deel van de Staande Mastroute, de enige vaarroute van zuidwest naar noordoost door ons land, voor schepen tot 30 m hoogte. Daarom is er op de Gouwe ook veel recreatieverkeer met grotere zeilboten. Maar hier is vooral veel vrachtvaart, met name containervervoer. De containers worden over de Gouwe vervoerd tussen de Julianasluis en het Alpherium bij Alphen aan den Rijn, de grootste binnenlandse containerhaven van ons land. Het is dus zaak dat de kanoër zich goed op deze etappe voorbereidt, en in het bijzonder zijn zwemvest niet vergeet. Let er op, dat grote schepen u niet altijd goed kunnen zien vanwege de grote kijkhoek. En houd zoveel mogelijk rechts aan voor achteropkomend vaarverkeer.

Bij de Julianasluis is ons volgende Leespunt. Ook kunt u bij de Julianasluis kiezen voor de verlenging van de Goudse Sluizenroute naar Moordrecht, in welk geval u zich eerst op deze verlenging kunt oriënteren (Leespunt 3a).

Wilt u meer weten over deze tweede etappe van de Korte Sluizenroute per kano, klik dan hier