Goejanverwellesluis

Te Hekendorp, een achttal kilometers ten oosten van Gouda, bevinden zich tussen de Hollandsche IJssel en de Oude Rijn twee vaarten: eerst de Enkele Wiericke en evenwijdig daaraan en enige honderden meters verderop de Dubbele Wiericke. Deze vaarten zijn zeer oud: ze dateren uit het midden van de 14e eeuw. In eerste instantie werden ze gegraven ten behoeve van de ontwatering van dit gebied, in tweede instantie werden ze ook bevaren. De Dubbele Wiericke vormde zelfs een vaarroute tussen de beide rivieren. Daartoe is deze vaart via een schutsluis op de Hollandsche IJssel aangesloten. Deze kreeg de naam Goejanverwellesluis. Aanvankelijk had ook de hier gelegen buurtschap die naam, later is dat Hekendorp geworden.

Goelanverwelle2

De Goejanverwellesluis was een essentieel onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie die in 1672 prins Willem III in staat stelde om ons land te redden uit de oorlog met Frankrijk, Engeland, Munster en Keulen.

Anderzijds is deze sluis berucht om de Aanhouding bij Goejanverwellesluis van prinses Wilhelmina, de echtgenote van prins Willem V.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *