Korte Sluizenroute

De Goudse Sluizenroute heeft een korte variant en twee verlengingen. De totale fietstocht voert vanuit Gouda langs de Hollandsche IJssel en de Gouwe, door de Zuidplaspolder en de Krimpenerwaard, door de Oude Hollandse Waterlinie en langs de Reeuwijkse pIassen. Men zal hierbij kennis maken met een aantal waterstaatkundige werken die iets vertellen over de bijzondere geschiedenis van dit deel van Nederland, dat zo nauw verweven is met het water.

De korte route begint in het oudste deel van de stad, en wel in het schilderachtige straatje dat ‘Achter de Kerk’ heet. Oorspronkelijk lag hier een riddergoed, bestaande uit een hofstede, een ringburcht of motte, een voorhofstede en een kapel, de eerste versie van de huidige Sint-Janskerk. De ringgracht en het verhoogde terrein van de motte zijn nog te herkennen. De route voert vervolgens langs de Haven met daarin de Donkere Sluis. De Haven is de verbinding tussen de Gouwe en de Hollandsche IJssel. De Donkere Sluis is de oudste sluis van Gouda. De Oost- en Westhaven zijn de kaden langs de Haven, die verlengingen vormen van de zeedijken langs de Hollandsche lJssel. Deze zeedijken beschermden de omliggende polders en nederzettingen tegen het vaak erg hoge water.

Vanuit de binnenstad voert de route langs de Gouwe, richting Waddinxveen tot aan het aquaduct in de A12. Dit is één van de laatst gerealiseerde grote waterstaatkundige werken in dit gebied. Vervolgens gaat de tocht langs ’twasWeegje en keert men via de Julianasluis weer terug naar het beginpunt.

De korte Sluizenroute bestaat uit 6 etappes, die men vooraf kan verkennen op de leespunten. Dit zijn: Leespunt 1: Museum GoudaLeespunt 2: MallegatsluisLeespunt 3: Amsterdamse SluisLeespunt 4: Het Praathuis in ’t WeegjeLeespunt 5: Pijnacker Hordijkgemaal, en Leespunt 6: Hanepraaigemaal.

De totale fietstocht van deze korte route is ongeveer 15 km lang.

Wilt u de korte route starten, klik dan hier

De fietstocht kent twee verlengingen: één via Moordrecht, en één via Hekendorp.

Wilt u terug naar het hoofdmenu, klik dan hier…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *