Zuidwestelijke Randweg

In combinatie met de verdubbeling van de Julianasluis werd de Zuidwestelijke Randweg aangelegd tussen het Sluiseiland en de provinciale weg Gouda – Stolwijk. Deze Randweg werd aangelegd omdat het verkeer over het Veerstaltracé, op de noordelijke oever van de Hollandsche IJssel, al jaren problemen gaf. Tijdens de spits ontstonden er lange files. De Zuidwestelijke Randweg loopt om de bebouwde kom van Gouda heen en maakt deel uit van de provinciale weg N207. Het totale werk betrof een nieuwe weg inclusief twee rotondes, een ruiter/fietstunnel, een brug over de Stolwijkse vaart en een beweegbare brug over de Hollandsche IJssel. Deze karakteristieke brug heef een val van 30 meter en twee balanspriemen van 42 meter en is hiermee de langste ophaalbrug in de Benelux.

De Zuidwestelijke Randweg was een project van de provincie Zuid-Holland. Ook de gemeente Gouda droeg bij aan de financiering. Verder zijn Rijkswaterstaat, de gemeente Vlist en Ouderkerk, het hoogheemraadschap van Rijnland en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard betrokken geweest bij het project. De opening van dit nieuwe tracé vond plaats in juli 2012, acht maanden eerder dan gepland.

Ten behoeve van de verdubbeling van de Julianasluis en de aanleg van de Zuidwestelijke Randweg moest het Sluiseiland worden heringericht. De voetbalvereniging DONK werd verhuisd naar de Oostpolder in Schieland en de speeltuin De Korte Akkeren moest gedeeltelijk worden verplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *